Kako s sončnimi elektrarnami povečati energetsko neodvisnost?

Konferenca ZSFV

Energetska kriza je jasno pokazala kako zelo pomembna je energetska neodvisnost za države, podjetja, javne zavode in gospodinjstva. Slovenija ima največ potenciala za energetsko neodvisnost v sončnih elektrarnah. Kakšen točno je ta potencial? Kako pripravljeni smo, da udejanjimo ambiciozne cilje? Kaj prinaša nova zakonodaja? Je pričakovati dodatne spodbude in v kakšni obliki? Kaj prinaša nov model omrežnin in kako je na vse te izzive pripravljeno omrežje?

Na letošnji konferenci Združenja slovenske fotovoltaike bomo iskali odgovor na vprašanje »Kako s sončnimi elektrarnami povečati energetsko neodvisnost? Priložnosti in izzivi«

Konferenca bo tudi tokrat spremljevalni dogodek MOS, ki se letos posveča samooskrbi- energetski in prehrambeni. Potekala bo 16. septembra, s pričetkom ob 13.uri v Mali kongresni dvorani Celjskega sejma.

Slovenija ima največ potenciala za trajnostni energetski prehod in neodvisnost na področju fotovoltaike. Kakšen točno je ta potencial? Kako pripravljeni smo, da udejanjimo ambiciozne cilje? Kaj prinaša nova zakonodaja? Je pričakovati dodatne spodbude in v kakšni obliki? Kaj prinaša nov model omrežnin in kako je na vse te izzive pripravljeno omrežje?

 

Iz prve roke boste tako izvedeli kaj o tem pravi stroka, predstavniki pristojnih institucij ter sektorja. Konferenco bo otvoril minister za infrastrukturo Bojan Kumer.   

 

ZAKAJ JE NE SMETE ZAMUDITI?

Iz prve roke boste izvedeli kako lahko energetsko neodvisnost in znižanje stroškov dosežemo s sončnimi elektrarnami, kaj pripravlja država na strani spodbud za investicije v fotovoltaiko, kako smo pripravljeni na izzive in kaj moramo še storiti.

Ključni strokovnjaki in predstavniki pristojnih institucij in sektorja bodo poskušali odgovoriti na ta vprašanja in iskati rešitve za izzive, s katerimi se sektor sooča.

Ker to neposredno vpliva na vas, kot potencialnega investitorja v sončne elektrarne ali predstavnika sektorja.

Kako so se projektov skupnostnih elektrarn že lotili v nekaterih občinah.

Ker je največji potencial za energetsko odvisnost v Sloveniji v sončni energiji.

 

Se vidimo v petek, 16. septembra ob 13. uri na sejmu MOS V Celju.

VSTOP na konferenco je prost, potrebno je kupiti vstopnico za sejem.

 

PROGRAM KONFERENCE

13:00 OTVORITEV: Bojan Kumer, minister za infrastrukturo

STROKOVNE PREDSTAVITVE

Vloga in potencial FV pri doseganju energetske neodvisnosti, Prof.dr. Marko Topič, UL FE, letošnji prejemnik evropske nagrade Alexander Edmond Becquerel za izjemne dosežke v fotovoltaiki

Kaj v sektor FV prinašajo zakonodajne spremembe, predstavnik MZI (tbc)

Nov sistem subvencij, Borut Žnidarič, vodja službe za okoljske mehanizme (Borzen)

Priložnosti in izzivi FV sektorja: primer velikih sončnih elektrarn, Primož Tručl, ZSFV

Kaj prinaša nov omrežninski model, David Batič (AGEN) (tbc)

Umeščanje sončnih elektrarn v omrežje, Prof. dr. Boštjan Blažič, UL FE 

14.45- 15.00 : ODMOR

15:00: PANELNA RAZPRAVA

Povezuje: novinar Financ Borut Hočevar

Panelisti: Matjaž Miklavčič (SODO), prof. dr. Boštjan Blažič (UL FE), Dr. Tomislav Tkalec (Focus), Gregor Novak (SONCE energija, ZSFV); David Batič (AGEN), Roman Bernard (NGEN, ZSFV)